KNVB FC   KNHB   
Gecertificeerd Performance Analist Elite

 

   

 

Steijn Spreij complementeert de technische staf van Hiddink als Performance Analist

Hiddink gaat door op lijn Van Gaal

01-08-2014, 11:31 AANGEPAST OP 01-08-2014, 20:37 Bron: Nos.nl

Guus Hiddink is in Zeist officieel gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van Oranje. Hij moet het Nederlands elftal naar het EK van 2016 leiden, maar de coach heeft voor zichzelf meer doelen. Een daarvan is Oranje realistisch voetbal te laten spelen.

Nadat Hiddink liet weten trots te zijn dat hij voor de tweede maal bondscoach is, begon hij over het afgelopen WK. "Een pluim voor het hele team, dat uitstekend gepresteerd heeft. Het was een hele realistische aanpak daar. Aanvullend op de Hollandse school, wat ik een omvangrijk begrip vind."

 

"Het Nederlands voetbal heeft daar een nieuwe kick gekregen en dat moeten we goed benutten. Binnen de KNVB moeten we onszelf durven afvragen welke zaken we in onze manier van spelen nog kunnen verbeteren. De wil om te overleven uit Brazilië is daarbij cruciaal."

 

Beleid WK gehandhaafd

Hiddinks eerste selectie zal dan ook niet veel verschillen van de WK-selectie. "In grote lijnen niet, nee. Het beleid wordt gehandhaafd. Ik ga verder niet op namen in."

Ook de eerste en tweede aanvoerder, Robin van Persie en Arjen Robben, zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven. "Ik zie daar nog niet zo gauw verandering in komen. Welke volgorde, dat kan ik niet zeggen."

 

Hiddink wil zich overbodig maken

Met zijn 67 jaar is Hiddink niet meer de jongste. Bovendien is hij van 1995 tot en met 1998 al bondscoach geweest. Is hij niet bang voor een afbreukrisico? "Nee. Ik denk niet in kalenderleeftijden, maar in hoe fris iemand nog is. In mijn positie moet je jezelf overbodig maken, zodat oud-profs het kunnen overnemen."

Danny Blind, samen met Ruud van Nistelrooij zijn assistent, zal dat ook doen in 2016. "Die lijn lag er al, maar dat had ik zelf ook zo gekozen. Het aanblijven van Blind was overigens geen eis van de KNVB, zijn waarde is duidelijk gebleken."

"Danny en Ruud, maar ook andere mensen, hebben mij de impuls gegeven om weer een nieuwe fase in te gaan. Zo van: dat gaan we nog een keer goed doen. Kortom, ik ben enthousiast. De Hollandse school plus het instinct tot overleven. Dat brengt het merk Nederlands voetbal tot grotere hoogte."

 

Complete staf

Patrick Lodewijks wordt keeperstrainer bij Oranje en de staf bestaat verder uit René Wormhoudt (fysieke trainer) en Luc van Agt (inspanningsfysioloog). Wormhoudt bekleedde zijn functie ook al onder Van Gaal, terwijl Van Agt in de eerste periode van Hiddink (1995-1998) betrokken was bij Oranje en ook van 2005 tot 2008 onder Marco van Basten en van 2008 tot 2010 onder Bert van Marwijk.

 

Steijn Spreij completeert de technische staf als performance analist. De bondscoach van de Nederlandse hockeymeisjes B maakte tijdens het afgelopen WK al deel uit van de staf van Oranje. Scouts Ronald Spelbos en Edward Metgod dienden in de gehele periode van Van Gaal en blijven dat doen onder Hiddink